Informații importante despre vaccinul antiCOVID

11 ianuarie 2021

 

  • De ce este bine să te vaccinezi? 
  • Câți români s-au vaccinat până acum?
  • Ce document se eliberează după vaccinare?
  • Unde pot gasi acest document?
  • Unde mă adresez dacă vreau să mă vaccinez?
  • Vaccinarea este obligatorie sau nu?
  • Afla ce vaccin vei face la centrul ales

Sunt doar câteva dintre întrebările pe care sunt sigur că fiecare dintre noi și le-a pus în ultimul timp. Articolul de față va răspunde la toate aceste întrebări și la multe altele pe care poate ți le-ai pus sau la care poate nu te-ai gândit încă.

De ce este bine să te vaccinezi COVID?

Vaccinarea anticovid este importantă din foarte multe motive.

Cel mai important ar fi protecția personală, a familiei, a prietenilor și a tuturor persoanlor cu care intrii zilnic în contact.

Vaccinarea este extrem de importantă pentru cei care intră zilnic în contact cu peroane infectate sau pentru cei care intră în contact cu foarte multe persoane pe zi. Acestea sunt și persoanele care intră în Faza 1 de vaccinare.

Vaccinarea este de asemenea extrem de importantă pentru cei cu boli grave, cu imunitate slabă sau pentru persoane în vârstă.

Am foarte multe exemple în familie sau printre apropiați ,de persoane care de abia așteaptă să le vină rândul în Faza 2 a vaccinării.

Și nu în ultimul rând vaccinarea este importantă pentru noi cei care ne considerăm sănătoși dar care avem multe drepturi îngrădite. Personal de abia aștept să reîncept călătoriile și evident că vreau să mă vaccinez că să fiu în siguranță.

 

Să mă vaccinez acum sau să mai aștept?

Personal m-aș vaccina și mâine, dar nu sunt încă vaccinuri disponibile pentru un tip sănătos de 53 de ani, care nu este nici medic, nici polițist ...

De abia aștept să particip la un concert rock, să văd o piesă de teatru, să merg la plajă fără să mă feresc de toți cei din jurul meu. De abia aștept să dau mâna cu un cunoscut și să îmbrățișez un prieten.

Prin urmare este foarte important ca numărul celor vaccinați să fie foarte mare ca să putem face toate cele ce le făceam până în 2020, fără să ne fie frică că ne îmbolnăvim cu coronavirus.

Vaccinul este sigur?

Părerea mea este că trebuie să fim foarte bucuroși că s-a reușit într-un timp așa de scurt să se găsească o soluție la finalizarea cât mai rapidă a pandemiei.

Trebuie să fim fericiți că trăim în secolul 21 și că nu au fost necesari ani de zile ca să ajungem în această fază.

Evident că nu se știe 100% dacă vaccinul este sigur. Nici un vaccin pentru orice altă boală nu este 100% sigur. Tot timpul pot apărea efecte adverse, pot exista contraindicații etc. Evident că timpul este scurt și că primii vaccinați vor fi un fel de cobai.

Dar nu este și o datorie civică pentru cei cu risc scăzut la îmbolnăvire, să facă acest lucru și să asigure pe cei mai vulnerabili că vaccinul anticovid este sigur?

De aceea trebuie să fim foarte bine informați, să cerem sfatul medicului. Acesta este și scopul pentru care scriu acest articol. Să aflu și eu și voi cititorii mei cât mai multe lucruri despre acest subiect.

 

Pentru a fi declarat sigur și eficient, un vaccin impotriva infecției COVID-19 trebuie să treacă printr-o serie de teste și trebuie să indeplinească standarde riguroase, asemenea oricărui alt vaccin sau medicament aprobat pe piață. Ambele vaccinuri Pfizer-BioNTech (Comirnaty) și Moderna au primit undă verde in Uniunea Europeană dupa ce reprezentanțtii Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) au ajuns la concluzia că în prezent există disponibile suficiente date privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinurilor. Ele au fost aprobate și de Agenția Națională a Medicamentului evident.

 

Când ne vom putea vaccina?

Personalități importante din lumea întregă se vaccinează pentru a demonstra că este imperativ să fim responsabili și să avem grijă de noi și de cei din jur, ca să punem capăt acestei pandemii și să revenim cât mai repede la viața ce o aveam înainte. 

Regi, regine, președinți, înalți prelați se grăbesc să dea un exemplu. 

Când ne va veni rândul fiecare dintre noi trebie să chibzuie bine si să facă ceea ce este bine și corect atât pentru sine cât și pentru cei din jur.

Guvernul României a creeat un site care ne va ajuta cu informații importante de care vom avea nevoie la momentul la care ne va veni rândul la vaccinare.

Momentan se desfășoară Faza 1 de vaccinare în care au acces la vaccinul Covid persoanele cu risc maxim de infectare: medici, polițiști, persoane expuse la risc maxim de infectare.

Faza 2 de vaccinare este dedicată persoanelor cu risc ridicat la îmbolnăvire.

Faza 3 de vaccinare va începe cât mai curând sper pentru oricine dorește să se vaccineze.

Până la data la care scriu acest articol s-au vaccinat peste 100.000 de persoane și urmează să vină a doua tranșă de vaccine în România.

Când ne va veni rândul vom putea face o programare la vaccinare aici. Tot pe această pagină găsești și harta centrelor de vaccinare.

Dacă vrei să știi ce vaccin vei primi, poți afla, pe acest site, înainte de programare tipul de vaccin care se administrează la centrul ales de tine 

Ce document primești după vaccinare?

La ora actuală, în Uniunea Europeana, există 2 vaccinuri autorizate și recomandate pentru a preveni infecția COVID-19: vaccinul produs de Pfizer-BioNTech (Comirnaty) și vaccinul Moderna, produs de compania americană cu același nume.

După vaccinare vei primi o adeverință de vaccinare care sper să devină pașaportul nostru spre o viață normală.

Redau mai jos adeverință primei persoane vaccinate în țara noastră.

Adeverinta vaccinare

Cu siguranță că în viitor va apărea un document ce va atesta faptul că suntem vaccinați și că putem călătorii în siguranță. Deja industria aeriană globală ia în calcul introducerea unui „pașaport Covid” care să includă date despre teste și vaccin. Eu de abia aștept să intru în posesia unui astfel de document.

Danemarca lucrează la un Pașaport COVID pentru cetățenii săi și sunt sigur că și restul țărilor din UE vor găsi o asemenea formă de călătrie.

Companii din întreaga lume lucrează la elaborarea acestor tipuri de documente ce vor atesta că ești vaccinat împotriva COVID.

Dacă te-ai vaccinat și ai simptome ulterioare uite aici site-ul oficial unde poți raporta acest lucru.

Documentul care atesta ca te-ai vaccinat poate fi gasit pe acest site adulti.renv.ro. Il poti transfera pe telefon sau pe computerul tau sau il poti tipari la imprimanta,

Ce pot face până îmi vine rândul la vaccinare?

Cel mai important este să te protejezi prin purtarea măștii și prin dezinfectarea și spălarea mâinilor.

Dacă ai avut contact cu o persoană infectată sau ai simptome de Covid poți face acum un test rapid antigen care este a doua metodă oficială acceptată de statul român pentru detectarea coronavirusului.

Medplaza comercializează o gamă foarte variată de teste antigen și urmează să importe o serie de teste ce le poți face după vaccinare ca să poți afla dacă ești imun la virusul SARS-COV-2.

Am scris aici un articol care te va ajuta să te informezi despre testarea rapidă cu teste antigen.

Atenție la știrile false

Încearcă să te informezi din surse sigure. Site-ul guvernului menționat mai sus este una dintre aceste surse. 

Nu crede toate nebuniile care apar mai ales pe rețele de socializare sau la televiziunile de scandal.

Până în acest moment media de vaccinare este de 20.000 de persoane pe zi. Se deschid însă în permanență noi centre de vaccinare și sunt sigur că media zilnică va crește simțitor.

Medicii se străduie să ne explice cât mai clar despre ce vaccinul anticovid. Trebuie să respectăm efortul lor și în această direcție.

 

Dacă vrei să citești mai multe despre acest subiect intră aici.

Cum functioneaza vaccinul anticovid?

Am să redau acum cîteva date științifice care sper să te lămurească.
Virusul SARS-CoV-2 prezintă la suprafață proteine pe care le folosește pentru a intra în celulele umane. Aceste așa-numite proteine spike sunt o țintă tentantă pentru potențialele vaccinuri si tratamente.

Vaccinurile bazate pe tehnica ARN mesager se folosesc de instrucțiunile genetice ale virusului pentru construirea proteinei spike. ARN mesager este un material genetic pe care celulele noastre îl citesc pentru a produce proteine. Molecula - numita pe scurt ARNm - este fragilă și ar fi distrusă de enzimele noastre naturale dacă ar fi injectată direct în organism. Pentru a putea pătrunde în celule, ARNm este înfășurat în bule uleioase din nanoparticule lipidice.

Când unei persoane i se administreaza vaccinul, unele dintre celulele sale vor citi instrucțiunile ARNm și vor produce temporar proteine spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi aceaste proteine ca fiind intruși și va produce anticorpi, activînd celulele T (globulele albe din sânge) pentru a le ataca și distruge. Dacă, ulterior, persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imunitar îl va recunoaște și va fi gata sa apere organismul împotriva lui.

În final trebuie să știi că vaccinarea este gratuită în România, iar vaccinarea este voluntară și ne-obligatorie.

De asemenea dacă te-ai vaccinat trebuie în continuare să respecți măsurile de protecție pentru a nu infecta persoanele cu care intri în contact și despre care nu știi dacă sunt vaccinate sau nu.

Tag-uri: Covid-19, Vaccin covid, Informatii, Pasaport, Vaccinare Covid-19, România

Tudor Stănică

Scris de Tudor Stănică

Content creator, SEO expert.

Abonează-te la newsletter!

Ultimele articole