Cât mai durează pandemia de coronavirus? Previziunile specialiștilor pentru 2021.

4 ianuarie 2021

Sfârșitul pandemiei se zărește, dar nu trebuie să lăsăm jos garda jos, a declarat pe 18 decembrie 2020 șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care a salutat știrea că parteneriatul global COVAX pentru vaccinuri a aliniat aproape două miliarde de doze de vaccinuri existente și candidate pentru utilizare la nivel mondial.

Trebuie să fim cu toții responsabili în luarea măsurilor de siguranță, atât pentru noi înșine cât și pentru cei din jur. Cu știrile de astăzi (subliniază oficialii parteneriatului COVAX), lumina de la capătul tunelului a devenit puțin mai strălucitoare, dar încă nu suntem acolo. Și vom ajunge acolo doar împreună.

Până în prezent, la mecanismul COVAX participă 184 de țări inclusiv România, 92 dintre acestea fiind economii cu venituri mici și medii, eligibile să aibă acces la vaccinuri împotriva COVID-19 prin intermediul angajamentului prealabil de achiziție al mecanismului COVAX coordonat de Gavi. Prin intermediul acestui grant, Comisia Europeană și partenerii săi vor garanta opțiuni de cumpărare a vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru toți participanții la instrument.

COVAX este pilonul destinat vaccinurilor din cadrul acceleratorului accesului la instrumentele de combatere a COVID-19, o colaborare mondială vizând accelerarea creării, producerii și accesului echitabil la teste de depistare, la tratamente și la vaccinuri împotriva COVID-19.

Regulile elementare de protecție vor rămâne la fel în 2021

Purtatul măștii de protecție in mod corect, spălatul obsesiv pe mâini și purtatul unei sticluțe de dezinfectant vor fi la fel de necesare ca până acum. Unde este posibil, oamenii vor continua să păstreze din reflex o distanță de siguranță față de cei din jur. Diferența va fi simțitoare însă când vine vorba de testare, regulile carantinării și distanțarea socială.

Testarea va deveni mult mai răspândită și mai accesibilă


Testele rapide pentru coronavirus vor deveni omniprezente. Deși testele de tip PCR, sunt eficiente și precise, ramân însă cu mult mai costisitoare decât testele rapide si mai lente, deoarece oferă rezultatul după 10-15 ore.
Industria farmaceutică lucrează constant la teste antigen mai rapide, mai eficiente și nu în ultimul rând, mai ieftine.

Medplaza pregătește pentru 2021 surprize foarte importante în acest domeniu.

Aceste teste rapide vor înlocui măsurarea temperaturii în aeroporturi, spre exemplu, și vor permite testarea pe scară largă, mai des și mai ieftin în școli sau la locurile de muncă.

Screen_Shot_2020_12_20_at_2_31_04_PM_f760b5e580

Doi factori vor influența cât de curând se va termina pandemia COVID-19


Potrivit dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA, factorul numărul unu care va determina cât de repede putem pune capăt pandemiei este numărul de persoane care vor fi dispuse să primească vaccinul. Se sugerează că, dacă putem 75-85% din populația vaccinată, pandemia COVID-19 va fi funcțional terminată.

În al doilea rând, potrivit CDC, există în prezent două vaccinuri autorizate pe piață în SUA - fabricate de Pfizer și Moderna. Deși ambele vaccinuri au fost raportate că au o eficacitate de 95%, trebuie totuși să vedem cât timp va dura efectul imunității după ce un procent mare din populație este vaccinat.

 

Potrivit cercetărilor McKinsey, am putea ajunge la sfârșitul pandemiei COVID-19 în trimestrul 3 - 2021


McKinsey, o firmă globală de consultanță cu o rețea de experți și cercetători, a lansat o actualizare pe 23 noiembrie 2020, a indicat că SUA ar putea atinge imunitatea turmei încă din T3-T4 - 2021.

Cum a venit McKinsey cu această predicție? Modelul de predicție a fost construit pe mai multe surse de date și presupuneri reale - cât de repede pot atinge SUA imunitatea efectivului, eficacitatea vaccinului (capacitatea de a produce rezultatele dorite) și cât va dura efectul de protecție.

La fel ca specialiștii din statele unite și savanții din Uniunea Europeană sunt de acord că luna septembrie 2021 va aduce sfârșitul pandemiei. Suntem și noi cei de la Medplaza Health încrezători că așa se va întâmpla.

Ca o concluzie de final trebuie să spunem că finalul pandemiei depinde de noi.

Tag-uri: cand se va termina pandemia, cat mai dureaza pandemia

Tudor Stănică

Scris de Tudor Stănică

Content creator, SEO expert.

Abonează-te la newsletter!

Ultimele articole