Tot ce trebuie să știi despre testele Covid-19

2 decembrie 2020

Câte tipuri de teste COVID-19 există?

Există 3 tipuri de teste COVID-19: teste genetice PCR (sau moleculare), teste antigene și teste anticorpi.

  • test molecular PCR, cu colectarea unei probe faringo-nazale și cu rezultate în 48 de ore;
  • test rapid IGG/IGM pentru detectare anticorpi, sunt teste rapide cu colectarea unei probe de sânge;
  • test rapid Antigen pentru detectare virus  prin recoltarea unei secreții faringo-nazale.

Testarea rapidă este importantă, deoarece primirea de rezultate rapide înseamnă că o persoană știe mai devreme dacă trebuie să se izoleze pentru a evita transmiterea virusului altora.

Ce sunt testele rapide antigen?

Testul antigen este cel mai nou tip de testare și este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest teste detectează antigeni, adică bucata de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaște.

Testul antigen poate indica infecția în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil și pentru persoanele fără simptome, dacă infecția este activă. Timpul de testare este de 10 minute, are o specificitate relativă de 99.9%, o sensibilitate de 90.32% și un acord general de 97.8%.

Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei să se facă de către personal medical calificat. Având în vedere însă că se recoltează doar o secreție nazală sau faringiană, cu ajutorul unui tampon sterilizat, oricine poate realiza această testare, în cazul în care nu aveți acces rapid la personal calificat și aveți bănuieli de infectare.

Cât costă testul rapid antigen și de unde le pot procura?

Testul antigen se livrează în cutii de 5 bucăți, la prețul de 199,99 lei sau în cutii de 25 de bucăți, la prețul de 999,99 lei. Prin urmare un test rapid antigen COVID-19 costă 40 lei. El poate fi achiziționat online de la medplaza.ro.

Cum se face testarea rapidă cu testele antigen?

Cutia cu kitul de testare antigen conține un tampon sterilizat, 5 dispozitive de testare, o duză cu filtru, un tub de extractie, un suport tub și un tampon de extragere a probelor.

Testarea se face foarte simplu și este explicată în filmul pe care îl vei găsi pe pagina produsului.

După testarea rapidă, în caz de rezultat pozitiv, se recomandă testarea PCR.

Ce sunt testele rapide IGG/IGM?

Testele IGG/IGM pun în evidența eventuala prezență a anticorpilor. Aceștia se formeză la o săptămână de la infectare cu COVID-19, prin urmare nu reprezintă un diagnostic precoce. Aceasta înseamnă că nu se poate identifica pacientul bolnav în primele 7 zile de la debutul bolii, fie că boala este asimptomatică, uşor simptomatică sau cu o simptomatilogie mai zgomotoasă.

Cu alte cuvinte, testul rapid IGG/IGM ne ajută să aflăm dacă o persoană a trecut prin infecţie. După vindecare, anticorpii – cei care luptă cu virusul – rezistă în corp o perioadă de 2-3 luni, aşa cum arată unele studii.

Testele rapide IGG/IGM sunt căutate şi de cei care au trecut prin boală şi intenţionează să doneze plasmă convalescentă, un tratament extrem de util în cazul pacienţilor cu forme grave de COVID-19.

Testul are specificitate relativă 99,31% și precizie de 95,06%. Timpul de testare este 10 minute.

Testele IGG/IGM au prețul de 28 de lei/buc. Acestea se găsesc în cutii de 5 bucăți.

Ce sunt testele PCR?

Teste PCR se pot realiza doar la clinici specializate. Testarea presupune riscul deplasării la clinică. Aceste teste sunt mult mai scumpe, iar rezultatul testării poate ajungela pacient chiar și în 2-3 zile.

Testele genetice (sau moleculare) includ testul reacției în lanț a polimerazei cu transcripție inversă (RT-PCR - Real Time PCR) pentru a identifica acidul ribonucleic (ARN) din salivă sau un tampon nazal.

Deoarece genomul SARS-CoV-2 este format din ARN, trebuie convertit în ADN și apoi se efectuează o reacție în lanț a polimerazei.
Reacția în lanț a polimerazei (PCR) este o tehnică care amplifică ADN-ul.
Enzima care convertește genomul ARN în ADN se numește „transcriptază inversă” sau RT.

Persoana cu rezultat pozitiv la testul RT-PCR fie are infecție activă, fie încă păstrează resturi de ARN viral după o infecție trecută; cum nu se poate face mereu distincție între cele două situații, chiar dacă prezintă sau nu simptome, trebuie să se ia in considerare că poate răspândi infecția. Ca urmare, este indicat ca pacientul să se izoleze, dacă este primul test pozitiv.

Acuratețea testului este foarte mare. Există însă posibilitatea de apariție a unui rezultat fals pozitiv sau fals negativ.

Imagine copertă ©Shutterstock

Tag-uri: teste rapide online, teste antigen, teste IGG/IGM, magazin online, teste rapide

Tudor Stănică

Scris de Tudor Stănică

Content creator, SEO expert.

Abonează-te la newsletter!

Ultimele articole