Încă de la debutul pandemiei de Coronavirus, testarea s-a dovedit a fi absolut necesară pentru gestionarea corectă a cazurilor de infecție precum și pentru limitarea răspândirii virusului.
Testarea pacienților considerați potențial infectați - conform definiției de caz stabilite de autorități – se poate face în trei moduri:
- cu ajutorul testelor rapide care se bazează pe identificarea antigenelor virale (👉cumpără teste validate clinic de aici);
- prin teste rapide care identifică anticorpii rezultați ca urmare a infecției COVID-19;
- prin efectuarea testelor de amplificare a acizilor nucleici, precum RT-PCR.
Pentru a reduce presiunea pusă asupra laboratoarelor care se ocupa de testarea PCR , dar și ca metodă mai rapidă și mai ieftină, testarea antigen se dovedește a fi o metodă utilă și eficientă de depistare a infecției COVID-19.
Ce sunt testele rapide antigen?
Testele rapide de detectare antigen utilizează probe prelevate din partea superioară a aparatului resipartor sau salivă, identificând proteinele virale. Testele rapide antigen (Ag-RDT) cu performanță adecvată (≥80% sensibilitate și ≥97% specificitate) sunt ușor de folosit și pot fi utilizate în afara spitalelor sau a laboratoarelor. Acestea detectează infecția atât la pesoanele simptomatice, cât și la cele asimptomatice, dacă infecția este activă. Rezultatele testelor rapide se obțin foarte repde, în mod obișnuit timpul de așteptare este între 10 și 30 de minute.
Interpretarea rezultatelor
Rezultatul unui test rapid este usor de interpretat. Caseta de testare are două litere, cu urmatoarea semnificație:
C – indică regiunea de control;
T – reprezintă regiunea de testare.
In cazul unui rezultat negativ, apare o linie roșie în dreptul literei C, mai exact în zona de control.
Acest lucru poate avea două semnificații: fie nu există particule de Coronavirus în probă, fie numărul de particule virale este sub intervalul detectabil.
Prezența celor două linii confirmă infecția cu Coronavirus.
Dacă nu apare nicio linie sau apare o singură linie în zona T, adică zona de testare, rezultatul este invalid și trebuie repetat testul.
De ce este importantă testarea?
Testele rapide antigen sunt utilizate ca instrumente pentru detectarea primară a infecției cu SARS-CoV-2 în cazul pacienților care prezintă simptomatogie; dar și pentru identificarea infecției la contacții asimptomatici. Testele rapide antigen sunt, de asemenea, utile pentru prevenirea sau depistarea unor focare în anumite colectivități: școli, centre de îngrijire, închisori, locul de muncă etc. Nu în ultimul rând, testarea rapidă este utilă pentru determinarea indicelui de raspândire al virusului în comunitate. Practic, testarea este deosebit de importantă atât în vederea diagnosticării, cât și a prevenției.
Cine trebuie să se testeze?
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca toate cazurile suspecte să fie testate pentru SARS-CoV-2.
Autoritățile din România recomandă testarea rapidă antigen:
- peroanelor simptmatice (care prezintă debut brusc cu cel puțin unul dintre următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație, oboseală, pierderea gustului sau a mirosului);
- contacților direcți ai cazurilor confirmate, în a 3-a și a -5-a zi de la contact, inclusiv personal medico-sanitar auxiliar;
- pacienților asimptomatici cu imunosupresie;
- pacienților oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie;
- pacienților oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive;
- pacienților hemodializaţi asimptomatici - de 2 ori pe lună;
- persoanelor instituționalizate asimptomatice, inclusiv pacienții cronici psihiatrici cu durata de internare care depășește o lună, la internare, persoane din penitenciare;
- personalului de îngrijire din centre rezidențiale, secțiile de psihiatrie cronici și personalul din penitenciare;
- gravidelor asimptomatice care se află în carantină la domiciliu (avand istoric de calatorie sau care au fost contact direct cu un caz confirmat), în ziua a 3-a – a 5-a;
- pesonalului medico-sanitar și auxiliar asimpromatic nevaccinat sau cu schema de vaccinare incompletă la interval de 3 zile.