Primul test care detectează prezența anticorpilor neutralizanți după vaccinarea împotriva coronavirusului este acum în România

24 ianuarie 2021
  • Te-ai vaccinat împotriva coronavirus? Vrei să știi dacă ești imun? Acum ai soluția cea mai eficientă de a afla acest lucru.
  • Medplaza aduce în România primul test rapid anticorpi neutralizanți după vaccinare împotriva COVID-19
  • Prețul pentru acest test este de 39 ron și poate fi precomandat deja de pe site-ul companiei, Medplaza.ro.
  • Caracteristicile testului sunt următoarele:
    • Sensibilitate relativă de 94,73%
    • Specificitate relativă de 99,9%. 
    • Timp de testare 10 minute

Testul rapid de detectare a anticorpilor COVID-19 dupa vaccinare 01-1

Detalii

Ce sunt anticorpii neutralizanți?

Virusul SARS-CoV-2 este un virus de tip ARN care are în structura sa mai multe proteine, cu ajutorul cărora acesta reușește să se atașeze de celulele din organismul uman, să pătrundă în acestea și să se replice, să se înmulțească. Proteinele care formează învelișul extern al noului coronavirus sunt proteina S (S vine de la Spike, aspectul caracteristic, cu “țepial virusului), proteina M (proteina membranară), proteina E (Envelope) și proteina N (proteina nucleocapsidei care învelește acidul nucleic viral).

 Capture-2

Aceste proteine sunt porțiunile din structura virusului care sunt recunoscute de organismul uman drept atacatorideterminând formarea de anticorpi specifici atacatorilor (precum o cheie potrivită unei încuietori). Așadar, ca urmare a unei infecții, organismul uman produce anticorpi specifici acestor proteine din componența virsului SARS-COV-2.

Anticorpii neutralizanți sunt produși de organism în mod specific pentru a se lega de doua zone ale proteinei S (proteină aflată la exteriorul virusului) care sunt responsabile de atașarea de celulele umane (zona S1) și de fuziunea virusului cu membrana celulară (zona S2). Acest lucru împiedică virusul să mai infecteze celula umană și poartă denumirea de anticorpi neutralizanți (blochează intrarea în celulele umane, neutralizând efectiv virusul).

Ce tip de anticorpi produce organismul uman în urma vaccinării?

 Vaccinurile de tip ARNm, prin modul de acțiune, determină celulele persoanei vaccinate să producă exact acea proteină Spike, identică cu cea de pe suprafața virusului SARS-COV-2 și în consecință organismul uman va produce anticorpi exact pentru această proteină. Atunci când organismul uman se va întâlni ulteriror cu virusul, anticorpii specifici se vor lega de proteina Spike a acestuia neutralizându-l.

 Capture-nl

 În cazul vaccinurillor clasice, se introduc în organismul persoanei vaccinate viruși SARS-COV-2 inactivați (pentru a nu declanșa boala), aceștia vor determina organismul să producă anticorpi, de această dată toate tipurile de anticorpi, nu doar cei neutralizanți.

În concluzie, vaccinurile de tip ARNm vor determina producția acelor anticorpi care de fapt au principalul rol în lupta sistemului nostru imunitar cu virusul SARS-COV-2, și anume anticorpii neutralizanți, specifici proteinei Spike, cea cu care virusul se leagă și astfel infectează celulule umane.

Aceasta precizie a modului de a acționa duce la o eficiență sporită a acestui tip de vaccinuri însă trebuie să știm că în timp, orice tip de anticorpi, dispar gradual din organismul uman.

De aceea, din când în când, ar fi bine să putem măsura nivelul acestor anticorpi neutralizanți, pentru a știi dacă mai suntem sau nu protejati împotriva unei posibile infecții cu virusul SARS-COV-2.

Test pentru anticorpi IgM/IgG neutralizanți

Testul rapid introdus recent pe piață de Medplaza arată în aproximativ 10 minunte dacă, ulterior vaccinării, corpul a produs anticorpi specifici neutralizanți.  

Testul poate fi folosit în aceeași măsură și de către persoanele care au trecut prin boală, nu doar de către cei care s-au vaccinat.

Este recomandat ca testarea să se facă periodic, pentru a valida existența anticorpilor în organism.

Acest nou dispozitiv este un test rapid de uz profesional și trebuie realizat și interpretat de către personal medical specializat.

Tag-uri: Covid-19, Informatii, Vaccinare Covid-19, test rapid detectare anticorpi neutralizati

Tudor Stănică

Scris de Tudor Stănică

Content creator, SEO expert.

Abonează-te la newsletter!

Ultimele articole