Omicron: ce știm despre cea mai nouă tulpină de Coronavirus?

7 ianuarie 2022

 

Pe 26 noiembrie 2021 Organizația Mondială a Sănătății confirma un scenariu îngrijorător lansat de către cercetătorii sud africani. O nouă variantă, desemnată drept B.1.1.529 și denumită Omicron, alarma lumea medical.

Specialiștii descoperiseră că noua variantă suferise 32 de mutații în proteina spike, cea care stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi. Toate datele arătau, așadar, că noua tulpină poate avea un impact serios asupra modului în care virusul se răspândește ori asupra severității bolii pe care o provoacă.

Înainte de toate este necesar să știm cum ne putem proteja împotriva infectării cu noua tulpină, fără a scăpa din vedere nici faptul că celelalte variante se transmit încă activ la nivel comunitar. 

 

Cum ne protejăm împotriva infectării?

Acum, mai mult ca oricând, avem la dispoziție instrumentele necesare pentru a preveni îmbolnăvirea:

️Poartă corect masca!

Purtarea măștii continuă să fie o măsură importantă de protecție împotriva infectării cu Coronavirus, indiferent de tulpină. In plină pandemie, autoritățile au instituit ca măsură de protecție sanitară purtarea măștilor medicale sau a măștilor FFP2. Gasești aici modelul care ți se potrivește.

🧪Testează-te!

Pe măsură ce apar noi variante de Coronavirus, cercetătorii evaluează și optimizează testele de diagnostic astfel încât acestea să depisteze noile tulpini. Testează-te periodic, este important să tratezi COVID-19 încă din stare incipientă (cumpară teste de aici).

🩹 Vaccinează-te!

Vaccinurile sunt cel mai eficient aliat în lupta împotriva Coronavirusului; îi protejează pe oameni de infectare, previne formele severe de boala, încetinește transmiterea virusului și, foarte important, reduce probabilitatea apariției unor noi variante.

 

Este noua tulpină Omicron mai contagioasă?

Datele înregistrate până în acest moment de către specialiști arată că Omicron se răspândește mult mai rapid decât celelalte variante. S-a observant că numărul cazurilor depistate se dublează o dată la 2 până la 4 zile, o rată de răspândire mult mai mare decât la tulpina anterioară Delta, responsabilă pentru valul 4 de îmbolnăviri. Din acest motiv, se așteaptă ca Omicron să devină varianta dominantă în lume. Deja, la începutul lunii ianuarie Centrul de Prevenire și Combatere a Bolilor din America estima că peste 95% dintre cazurile noi sunt provocate de tulpina Omicron.

 evolutie omicron

                   Evolutia tulpinei Omicron in SUA. Sursa www.covid.cdc.gov

 

Ce simptome manifestă noua tulpină?

În prezent nu există date concrete care să arate că Omicron cauzează simptome diferite asociate Covid-19 față de variantele anterioare. Totuși, observații preliminarii au sugerat că este mai puțin probabil ca noua tulpină să provoace pierderea gustului și a mirosului.

 

Infecția cu Omicron este mai severă?

Comparativ cu varianta Delta care s-a dovedit a fi în mod cert mult mai severă decât variantele anterioare, Omicron pare să fie o tulpina mai blândă. Studii realizate în Africa de Sud indică faptul că riscul de spitalizare este substanțial mai mic decât în cazul altor tulpini. Cu toate acestea, Ralf Reintjes, profesor epidemiolog la Hamburg University of Applied Scriences subliniază că: „din punct de vedere epidemiologic, această variantă se răspândește mult mai repede decât cele anterioare. Așadar, societatea și sistemul nostru de sănătate riscă încă să fie depășite foarte curând.”.

 

Sunt vaccinurile actuale eficiente împotriva variantei Omicron?

Într-un studiu amplu, realizat pe mai mult de un milion de cazuri de Covid, cercetătorii britanici au descoperit că persoanele imunizate cu doza booster aveau cu 81% mai puține șanse de a fi spitalizate, comparativ cu persoanele nevaccinate. Riscul de a fi internat într-un spital pentru cazurile de Omicron a fost cu 65% mai mic pentru cei care au primit două doze de vaccin.

Persoanele vaccinate pot contacta Omicron deoarece tuplina se poate sustrage anticorpilor rezultați în urma inoculării, începând a se înmulți în nas și în gât. Aici intervin însă în mod crucial tot vaccinurile care, dincolo de a declanșa producția de anticorpi împotriva coronavisururilor, stimulează dezvoltarea celulelor T care contribuie la combaterea bolii. Celulele T joacă rolul de gardieni ai sistemului imunitar, iar atunci când acesta este atacat, recunosc celulele infectate de virusuri specifice și apoi le distrug, încetinind infecția.

 

Simina Cuculea

Scris de Simina Cuculea

Abonează-te la newsletter!

Ultimele articole