Ghid de călătorie pe timp de pandemie

16 februarie 2021

La fel ca mulți dintre voi ador să călătoresc. Din acest punct de vedere pandemia a luat o mare parte din posibilitațile mele de relaxare.

Călătoriile se pot face cu foarte multe restricții și cu foarte multe riscuri. Riscurile nu sunt neaparat de natură medicală. În curând ne vom putea vaccina, iar măsurile de protecție ne-au intrat deja în obicei. Riscurile sunt relativ la condițiile specifice de călătorie pentru fiecare țară și mai ales la condițiile impuse românilor care se întorc dintr-o anumită zonă.

Aceste restricții sunt foarte volatile, se schimbă mereu în funcție de restricțiile impuse de fiecare țară în parte.

Informații utile pentru călătoriile în 2021

weekly-map

  1. Uniunea Europeana actualizează zilnic harta zonelor sigure pentru călătorie. O puteți regăsi aici. Pe acest site ai informații esențiale pentru călătoriile în UE.
  2. Lista cu atenționări ale Ministerului Român de Externe cu privire la restricțiile COVID din țările UE o găsești aici
  3. Codul de culori și multe alte informații le găsești în acest infografic.
  4. MAE a realizat aici o listă asemănătoare pentru celelalte țari care nu sunt în UE.
  5. România actualizează de asemenea aici lista statelor cu risc epidemiologic ridicat. Atenție dacă te întorci din statele aflate în zonele galbene vei sta în carantină.
  6. Poate nu ar fi rău să-ți faci o asigurare de călătorie specifică pandemiei.

Recomandările mele cu privire la călătoriile pe timp de pandemie

Ți-aș recomanda să alegi o zonă sau o țară cu puține cazuri de COVID. 

Îți recomand dacă este posibil să încerci să stai cât mai mult în țara unde ai ajuns. Acest lucru este specific freelancerilor care în această perioadă sunt foarte avantajați.

Evident că trebuie să respecți condițiile de prevenire a răspândirii coronavirus stabilite de fiecare țară în parte.

Îți recomand să preferi călătoriile cu rulota, camperul sau să te cazezi la pensiuni sau hoteluri mici. Este foarte important să eviți aglomerația de oameni.

Știu că este greu mai ales acest ultim lucru. Cu toții suntem ființe sociale. Ne place să relaționăm cu oamenii, mai ales în locuri noi pentru noi. Deocamdată vom fi destul de solitari în călătoriile noastre.

Trebuie să știi că Uniunea Europeană recomandă cu insistență renunțarea la călătoriile neesențiale. Prin urmare destinația ta trebuie aleasă responsabil.

Uniunea Europeană nu încurajează emiterea unui Pașaport Covid, însă după părerea mea vor fi diverse forme de atestare a faptului că te-ai vaccinat și cu siguranță persoanele vaccinate vor fi avantajate pentru călătorii.

Recomand de asemenea călătoriile axate pe sporturi individuale: plimbări pe munte, ciclism, caiac etc.

Și nu în ultimul rând recomand realizarea unui test rapid antigen înainte de a avea contact cu multe persoane sau mai ales cu rude și prieteni.

Călătoriile în România

harta covid Romania

Deocamdată cele mai sigure și mai ușoare călătorii rămân cele interne. 

O hartă cu numărul de cazuri de coronavirus pe județe găsești aici. Tot pe acest site sunt multe alte informații care te vor ajuta să alegi zona în care vei călătorii la noi în țară.

Tag-uri: Informatii, pandemie, calatorie, utile, ghid

Tudor Stănică

Scris de Tudor Stănică

Content creator, SEO expert.

Abonează-te la newsletter!

Ultimele articole