Formele grave de COVID pot fi prevenite cu exerciții fizice

8 februarie 2021

Află ce spun specialiștii cu privire la modul în care te poate ajuta sportul să eviți forme grave de COVID? Cele mai eficiente exerciții fizice sunt cele de anduranță cum ar fi alergarea sau ciclismul.

Bogdan Hagiu, medic și conferențiar universitar la Facultatea de Educație Fizică și Sport sin Iași a declarat pentru Mediafax că poți preveni formele grave de COVID, dacă faci exerciții fizice moderat. Medicul spune că mișcarea îmbunătățește funcționalitatea mitocondriilor, organitele celulare care produc energie în corp. Acestea sunt primele atacate de virus și pot duce la forme grave ale infecției cu COVID.

Sunt recomandate exercițiile ficice făcute acasă, la sală sau afară, cu greutatea corpului.

Cele mai eficiente exerciții fizice sunt cele de anduranță cum ar fi alergarea sau ciclismul. Mare atenție însă pentru că nu este indicat să exagerați cu asemenea exerciții. S-a observat că excesul de efort fizic crește ușor riscul de a contracta boala.

De aceea sportivii profesioniști sunt mai expuși la coronavirus pentru că respirația foarte accentuată în cazul exercițiilor fizice intense poate facilita pătrunderea virusului mai adânc în plămâni.

Un antrenament fizic moderat de 40 maxim 45 de minute ce se face de trei ori pe săptămână este foarte recomandat.

Marea atletă Gabriela Szabo spune că a avut o formă ușoară de COVID tocmai pentru că este o persoană activă. Recuperarea după boală a fost mult mai rapidă a declarat sportiva. 

„Pot să spun sigur că mişcarea tonifică şi dă un tonus pozitiv corpului şi îl face mult mai puternic. De exemplu, eu care am avut COVID, am avut o formă uşoară tocmai pentru că sunt o persoană activă. Şi în cazul meu şi al soţului meu. Şi asta ne-au spus şi doctorii, că se vede că suntem oameni activi şi că facem mişcare. Adică şi pe analize, pe tot ceea ce am făcut, s-a văzut clar. Şi recuperarea a fost mult mai rapidă. Din punctul ăsta de vedere şi eu tind să cred că mişcarea şi oamenii care sunt activi suportă mult mai uşor această boală”, a declarat Gabriela Szabo pentru Agerpres.

În concluzie putem spune că sportul poate ajuta la combaterea virușilor precum gripa, prin întărirea corpului uman, deoarece întărește sistemul cardiovascular, precum și mușchii într-un mod natural.

Tag-uri: Covid-19, Prevenire, Sport

Tudor Stănică

Scris de Tudor Stănică

Content creator, SEO expert.

Abonează-te la newsletter!

Ultimele articole