Ce sunt măștile FFP2 și care sunt diferențele față de cele FFP3?

15 decembrie 2021

 

 

Covid 19 se dovedește a fi un virus aflat în continuă transformare, determinând variante cu grad din ce în ce mai mare de transmitere. Pe măsură ce tulpinile virusului devin mai contagioase, putem simți nevoia de a lua măsuri de protecție sporite.

Masca a fost, de la începutul pandemiei, recomandată de OMS ca măsură de protecție împotriva infectării cu coronavirus. Există mai multe tipuri de măști, având diferite grade de eficiență: FFP3/N99 sunt cele mai eficiente, urmate de FFP2/N95, măștile chirurgicale și, în cele din urmă, de măștile textile. 

 

Ce sunt măștile FFP2/N95?

Măștile FFP 2 sunt echivalentul european al celor N95 utilizate în SUA. Nu există, practic, o diferență referitoare la performanțele de protecție. Măștile FFP2 protejează atât purtătorul, precum și persoanele aflate în jur. Acestea sunt alcătuite din 4 sau 5 straturi, au prevăzut un elastic pentru fixare după ureche, cât și o sârmă reglabilă pentru nas. Spre deosebire de măștile chirurgicale – care filtrează până la 3 micrometri particule solide – măștile de protecțe respiratorie (FFP2) filtrează particule solide de până la 0,075 micrometri. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) citează studii care indică nivelul de protecție al acestui tip de măști. Conform standardului EN 149, există o performanță de filtrare de 94% solid particule de NaCl și picături de ulei, substanțe folosite în procesul de testare al măștilor FFP2, respective 95% NaCl pentru N95.

O diferență importantă între măștile de protecție respiratorie și măștile chirugicale este dat de felul în care se testează nivelul de filtrare al acestora. Testele asupra măștilor medicale se realizează pe o secțiune transversală a acestora, în timp ce măștile FFP sunt testate pe întreaga suprafață. Mai mult decât atât, straturile successive de material, precum și forma, asigură etanșarea marginilor exterioare, ceea ce rezultă într-o filtrare sigură și eficientă.

 

Ce sunt măștile FFP3/N99?

 Pe o scară a eficienței privind protecția împotriva infectării cu coronavirus, măștile FFP3/N99 ocupă un loc fruntaș cu o eficacitate de 99% filtrare aerosoli. Acest tip de măști reduce expunerea la aerosoli lichizi și solizi, înregistrând un nivel sporit de protecție în cazul particulelor foarte fine. Datorită tijei metalice din zona nasului, se fixează pe față, astfel încât blochează pătrunderea aerului nefiltrat. Protocoalele OMS recomandă utilizarea măștilor FFP3 personalului medical implicat în tratarea pacienților suspecți sau confirmați cu COVID-19. Un studiu realizat de University of Cambridge a arătat că purtarea măștilor FFP3 oferă o protecție de până la 100% împotriva infecției directe dacă sunt purtate de personalul medical de pe secțiile COVID-19, în condițiile în care riscul de contactare a virusului pentru această categorie profesională crește chiar și de 47 de ori.  Modelul FFP3 se utilizează, de asemenea, de câtre profesioniștii din domeniul sănătății atunci când lucrează cu substanțe chimice periculoase.

 

Blue and Orange COVID-19 Friendly Corporate Healthcare and Medical X-Frame Banner

 

Indiferent de tipul de mască pentru care optezi, ai grijă ca aceasta să se potrivească feței tale. Purtarea unei măști largi nu va oferi protecție purtătorului pentru că permite particulelor mici să pătrundă în interiorul măștii prin părțile laterale.

Alege aici modelul care ți se potrivește din gama noastră de măști respiratorii. 

 

Simina Cuculea

Scris de Simina Cuculea

Abonează-te la newsletter!

Ultimele articole