Medplaza Blog

Alergiile respiratorii. Cum ne protejam eficient?

Written by Simina Cuculea | Jun 23, 2022 11:26:53 AM

Alergiile apar atunci cand corpul indetifica ceva de obicei inofensiv ca fiind un pericol pentru organism. Sistemul imunitar reactioneaza oferind ca raspuns producerea de anticorpi impotriva alergenului. La urmatorul contact cu alergenul, anticorpii indică eliberarea de substante chimice în fluxul sanguin, provocând simptome de alergie.

IIn mod particular, alergiile respiratorii au drept cauza proteinele din aer care, atunci cand sunt inhalate,, declanseaza inflamarea cailor respiratorii. Sunt cunoscute doua tipuri de alergii: rininta alergica (cunoscuta si ca febra fanului), caracterizata, in pincipal, prin secretii nazale, mancarimea si lacrimarea ochilor, si astmul alergic, manifestat prin inflamarea acuta a mucoasei nazale.

Alergiile respiratorii sunt printre cele mai comune tipuri de alergii la nivel global, observandu-se chiar o tendinta de crestere a numarului de cazuri in ultimele decenii.

Studiile arata ca peste 50 de milioane de americani se confrunta cu alergii, iar 25 de milioane de adulti si copii sufera de rinita alergica. La nivel european, se estimeaza ca 113 milioane de persoane sufera de rinita alergica si 68 de milioane de astm alergic. Fie ca te numeri printre cei care sufera de o alergie respiratorie sau cunosti pe cineva cu o astfel de afectiune, e bine sa stii care sunt cei mai comuni alergeni, simptome asociate si, cel mai important, cum poti preveni expunerea.

Care sunt cele mai frecvente tipuri de alrgeni?

Polenul

Odata cu debutul primaverii, persoanele alergice la polen resimt din plin aceasta sensibilitate manifestata prin secretii si/sau congestii nazale, dificultate in respiratie, scaderea capacitatii de miros, stranut frecvent, lacrimare, tuse iritativa sau productiva, wheezing (respiratie suieratoare), mancarimea pielii, roseata sau aparitia eczemelor.

Polenul este un alergen prezent in mediul inconjurator, in diferite tipuri de plante: arbori, ierburi, tufisuri, burieni, si uneori in flori. Polenul este raspandit de vant si, odata inhalate particulele, organismul poate declansa o reactie alergica.

Proteinele prezente in corpul animalelor

Ti s-a intamplat frecvent ca la contactul cu un animal de companie, caine sau pisica sa stranuti des, sa ai secretii nazale abundende, respiraie dificila, tuse, urticarie, lacrimare excesiva sau, mai rau, greata, varsaturi, dureri abdominale, migrena? Este posibil ca organismul tau sa reactioneze la alergeni canini sau felini. Cauza acestor reactii o reprezinta proteinele prezente in pielea, parul ori saliva si urina animalelor. Se cunoaste, de asemenea, faptul ca expunerea la caini este mai putin sensibilizanta decat cea la pisici.

Praful si mucegaiul

Contactul cu acarienii este inevitabila din cauza faptului ca acesti se gasesc peste tot in casa, in mediul exterior, chiar si pe piele.

Sporii din mucegai pot provoca o reactie a organismului la contactul prin inhalare, prin piele sau pe cale digestivă, dupa consumul unor alimente contaminate. Daca ajung in plamani, sporii de mucegai pot provoca astm.

Simptomele provocate de acest tip de acarieni se aseamana cu cele ale altor alergii si se pot inaurutati intr-un mediu umed sau cu mucegai: congestie nazala, secretii nazale, mancarimi, inflamarea ochilor, eczeme, roseata la nivelul pielii.

 

Exista tratamente contra alergiilor?

 Este binecunoscut faptul ca alergiile nu se vindecă. Vestea buna este ca exista metode prin care simptomele provocate de acestea se pot ameliora, iar cele mai cunoscute sunt tratamentele care au la baza substante de tipul antihistaminicelor, cortizol, imunomodulatori sau atileucotriene.

IIn acelasi timp, pentru tratarea alergiilor severe se foloseste terapia imuna specifica sau hiposensibilizarea care presupune expunerea controlata a organismului la alergen cu scopul de a invata sistemul imunitar sa-l tolereze.

IIndiferent de tipul de tratament, este important de retinut ca acesta se administreaza doar cu recomandarea si sub supraveghere medicala.

Cum ne protejam de expunerea la alergeni?

Pentru a evita expunerea la alergeni se recomanda respectarea unor reguli simple:

  • purtati in spatiile exterioare, mai ales in cazul alergiei la polen, o masca ce acopera gura si nasul. Acelasi lucru este valabil si in cazul contactului cu mucegaiuri exterioare. Alege o masca de protectie tip IIR sau FFP2 conforme cu standardele in vigoare;
  • spalati-va des fata si mainile;
  • evitati spatiile cu vegetatie moarta sau fan, precum si expunerea prelungita la polen in sezonul de inflorire al plantelor;
  • hidratatati-va, acest lucru va ajuta lichefierea mucusului din tractul respirator;
  • aspirati des casa, evitati folosirea pernelor din pene, schimbati saptamanal lenjeria de pat si igienizati-o la o  temperatura inalta (peste 60 grade C);
  • reduceti umiditatea din interiorul case, ideal sub pragul de 45%;
  • asigurati-va ca exista un flux de aer constant in casa, fara sa existe zone cu diferente mari de temperatura.